Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 17. tammikuuta 2022

Hyväosaisten aluevaalit

 


Toivottavasti äänestysprosentti nousee aluevaaleissa ainakin lähelle viimeisiä kunnallisvaaleja. Nimittäin viimeisten kuntavaalien äänestysprosentti oli matalin vuoden 1945 jälkeen, 55,1 prosenttia. Laskua oli edellisiin kuntavaaleihin 3,8 prosenttia.

Jos aluevaalien äänestysprosentti jää selkeästi alle 50 prosentin, aluevaaleista on vaarassa tulla hyväosaisten vaali. Meillä on yhteiskunnan rattailta tipahtamassa nuoria ja ikäihmisiä. He eivät jaksa tulla äänestämään.

Mediassa ja somessa äänessä ovat lähinnä vihaiset setä- ja täti-immeiset. Voimaantumisen perusteella rahaa on ilmeisesti ilmestymässä lisää ja paljon. Palveluja ollaan laittamassa kuntoon laidasta laitaan ja lähipalveluna kotiovelle välillä omalääkärin käyntinä ja välillä hoivabussilla. Skoottereita ei ole mainittu. Saman ehdokkaan viimeisellä vaalisloganrivillä luvataan laittaa samalla talous kuntoon.

Valistuneella äänestäjällä pitäisi soida kaikki varoitusäänet herätyskellosta kirkonkelloon. 

Meillä on koronaepidemian ensimmäisen tsunamin jäljiltä ja toisen ollessa käynnissä omikronin voimin syntymässä mielenterveysongelman tulva. Erityisesti nuoret ja opiskelijat voivat silmin nähden huonosti. Ikäihmisten hätä ei näy samalla tavalla. Asia tulee vastaan niille läheisille, jotka kuuntelevat nuorten ihmisten, opiskelijoiden, pelkoja: saako koskaan työpaikkaa?! Läheisten tukiverkosto on silloin tärkein pelastusvene.

Kaikilla nuorilla ei ole läheisten turvaa. Hirmuisin tilanne on 30-35 vuotiaan nuoren ajautuminen työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi. Sen hinta on yhteiskunnalle kallis ja yksilölle mittaamaton.

Nyt mielenterveyspalveluissa hoitojonot ovat pahimmillaan yli 6kk mittaiset. Matalankynnyksen mielenterveyspalvelut on käytännössä terveyskeskuksissa toimivien psykiatristen sairaanhoitajien vastuulla. Psykoterapiaan jonot ovat pidemmät. Päihteet ja erilaiset huumausaineet toimivat helposti silloin henkisenä pakotienä. Kun apua ei ole saatavilla. Ikäihmiselle pakotie on erilainen: eristäytyminen. Se ole yhtään helpompi. Yksinäisyys syö vääjäämättä terveyttä.

Uskon, että uuteen aluevaltuustoon valittavat henkilöt näkevät pitkälle ja toimivat viisaasti kaikkien eduksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pikkuhiljaa (Viikon vieras, Forum 24 21.9. 2022)

  Pikkuhiljaa on Oulussa usein kuultu aikamääre. Sen kuulee keskustassa, kylillä ja peltojen pientareilla ja kahviloissa. Se sopii hommaan k...