Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 26. huhtikuuta 2022

Investointien priorisointi


 Loiva lasku ennen nousua

Kaikki tekijät viittaavat tulevaan laskusuhdanteeseen jopa taantumaan. Inflaation nousuvauhti kiihtyy. Yhdysvalloissa se on kiihtynyt jo lähes 9 prosentin vauhtiin. Perussyyt ovat samat kuin meillä Suomessa.

Autoilijoilla tankillinen alkaa maksaa reippaasti yli 100 euroa per kerta. Se tuntuu. Polttoaineen hinnan nousu yli 20 prosentin kasvulla lyhyessä ajassa menee tavaroiden ja materiaalien logistiikan kautta eri palveluiden ja tuotteiden hintaan viiveellä. Tavarakuljetuksista Suomessa kumipyörillä liikkuu lähes 90 prosenttia. Samoin infraan ja kiinteistöihin liittyvässä rakentamisessa fossiillisten polttoaineiden hinnan nousu näkyy väistämättä.

Pahinta lienee, että Ukrainan sodan vuoksi ei ole nähtävissä muutosta fossiilisten polttoaineiden hinnan nousulle. Päinvastoin. Mikäli Venäjää koskevat fossiilisten polttoaineiden pakoitteet toteutuvat seurauksena on uusi hintatason "pomppaus".

Oulun tilanne on haastava. Investointiemme määrä  ja samalla rakentamisen hinnat ovat yhtä aikaa nousussa.

Taso on noussut 120 miljoonasta eurosta 150 miljoonaan euroon. Elinvoimainvestointien myötä taso tullee nousemaan 200 miljoonaan euroon. Näitä arvioita ei ole päivitetty uusiin kohonneisiin rakentamisen hintoihin. Niihin jouduttaneen lisäämään noin 10-15 prosentin korjaus.

Tilannetta monimutkaistaa se seikka, että rakentamisen hintatason nousu ei mene hetkessä ohi. Siirtämällä hanketta vuodella eteenpäin sen hinta nousee.

Meillä edessä on investointihankkeiden priorisointi .

Toivon mukaan asuinrakentamisen määrä säilyy meillä hyvällä tasolla. Se ensinnäkin työllistää ja toiseksi houkuttelee uusia asukkaita Ouluun.

Kaikkia loivia laskuja seuraa nousu. Niin lopulta nytkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pikkuhiljaa (Viikon vieras, Forum 24 21.9. 2022)

  Pikkuhiljaa on Oulussa usein kuultu aikamääre. Sen kuulee keskustassa, kylillä ja peltojen pientareilla ja kahviloissa. Se sopii hommaan k...