Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 20. syyskuuta 2022

Pikkuhiljaa (Viikon vieras, Forum 24 21.9. 2022)

 


Pikkuhiljaa on Oulussa usein kuultu aikamääre. Sen kuulee keskustassa, kylillä ja peltojen pientareilla ja kahviloissa. Se sopii hommaan kuin hommaan.

 

Se on mitä parhain epämääräinen aikalupaus. Sen voi luvata asiaan kuin asiaan. Tarkoittamatta, että olisi tehnyt tai edes aikoisi tehdä mitään konkreettista asian eteen.  Positiivissävyinen aikalupaus pelastaa pinteestä. Puoliso kysyy: milloin polttopuut on tehty ja ladottu? Oletko käynyt ruokakaupassa? Miten antaa ymmärtää, että asia on melkein tehty. Vastaus: pikkuhiljaa.

 

Oulussa asenne on levinnyt liian moneen paikkaan. Meillä tehdään montaa asiaa pikkuhiljaa: kouluverkkopäätöksiä, kaupunkipyörien hankintaa, uimahallien kokonaisverkkosuunnittelua ja organisaatiomuutoksia. Pikkusäätöä ja -hiljaa.

 

Hyvä esimerkki on palveluverkko eli kouluverkkopäätös. Säästää pitäisi jostain, jotta kunnallisveroa ei tarvitsisi nostaa. Mutta mistä? 


Kouluverkkoratkaisua tehdään nyt neljättä tai viidettä kertaa ja kohtuullisen lyhyen ajan sisällä. Samat poliitikot, jotka haluavat pitää kunnallisveroprosentin nykyisellään, vievät kouluverkkopäätöstä eteenpäin pikkuhiljaa. Tämän kierroksen lopputuloksen voi ennustaa jo nyt. Päätös realisoituu loka-, marraskuussa. Mutta millä ilveellä kunnallisveroprosentti pidetään yhtä aikaa entisellään?

 

Pikkuhiljaa -asenne leimaa myös uimahallien kokonaisverkkosuunnittelua. Oulussa on hieno uintiurheiluhistoria sekä aivan varmasti loistava tulevaisuus. Meillä on vannoutunut ja intohimoinen lajin harrastajakunta. Kiinnostus uintiin ja uimahalleihin on suuri. Sen vuoksi Oulun uimahallit ovat ymmärrettävä esimerkki pikkuhiljaa -toimintamallista. Tulevien investointien kokonaistarkastelua ei haluta tehdä. Asia on liian pelottava otettavaksi poliittiseen tarkasteluun, joten rakennetaan lisää uimahalleja.

Uimahalleihin liittyvät uudisrakennus- ja korjaushankkeet realisoituvat Oulussa lähes kaikki vuoteen 2030 mennessä. Rakennusvaiheessa on Linnanmaan uimahalli ja pikapuolin Raksilan uusi uimahalli. Saneerauskohteena listalle tulee pian Raatin ja Vesijatulin korjaukset.
  Edellä mainittujen kohteiden yhteissumma tulee yltämään lähes 100 miljoonaan euroon. Summaan ei sisälly Kiikelin yksityistä uimalaa, jonka kustannusarvio investorin mukaan on luokkaa 8 miljoonaa euroa ja riski luonnollisesti yksityisellä toimijalla. Julkisissa hankkeissa kuten em. uimahalleissa ja asuntomessuilla, riski on puolestaan kaupungilla.

 

Raadollisena tosiasiana on loppuun todettava, että kerran rakennetun palveluverkon muuttaminen näyttäisi olevan erinomaisen vaikeaa. Tai sitten meidän tulee siirtyä pikkuhiljaa -mallista muutoksen tekemiseen.

Matti Matinheikki Kaupunginvaltuutettu (kok), OAK tj

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pikkuhiljaa (Viikon vieras, Forum 24 21.9. 2022)

  Pikkuhiljaa on Oulussa usein kuultu aikamääre. Sen kuulee keskustassa, kylillä ja peltojen pientareilla ja kahviloissa. Se sopii hommaan k...